20 Eylül 2014 Cumartesi

Adnan Menderes “Bir Zeybek Sevdası” Etkinliğiyle Gaziantep Üniversitesi’nde Anıldı

Adnan Menderes “Bir Zeybek Sevdası” Etkinliğiyle Gaziantep Üniversitesi’nde Anıldı
Eski Başbakanlardan Adnan Menderes, Tarihi ve kadim Demokrat Parti misyonunun ileri gelenlerinden Samet Ocakoğlu’nun hazırlamış olduğu “Bir Zeybek Sevdası” adlı etkinlikte anıldı.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Cenani Konağı Kültür Sanat Merkezi’nde Samet Ocakoğlu’nun hazırlamış olduğu ‘Bir Zeybek Sevdası’ adlı ‘Başvekil Adnan Menderes Yaşam Öyküsü Sanatsal Bilgi Sunumu Sergisi’ düzenlendi.
Merhum Başbakan Adnan Menderes’i konu alan ve 160 eserin yer aldığı sergiye Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Durdu Yetkinşekerci, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Gür ve Prof. Dr. Cahit Bağcı, akademik ve idari personel ile çok sayıda davetli katıldı.
Serginin açılışında konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Coşkun; 
"Rahmetli Adnan Menderes’i rahmetle ve minnetle bir kere daha yad ettiğini belirterek, “Tarihimizde önemli kilometre taşları vardır. Cumhuriyetimizin kuruluşu, küllerinden yeniden doğan bir Türkiye, Mustafa Kemal’in önderliğinde kurulan yepyeni bir Türkiye ve arkasından çok önemli bir kilometre taşı olarak Adnan Menderes. Demokrasinin temsilcisi, çok partili sistemin içerisinden halkın rızasıyla, iradesiyle iktidara gelmiş, demokrasi alanında da 10 yıl içerisinde olağanüstü şeyler yapmış ve dünya, Türkiye tarihine altın sayfalarla yazılacak bir dönem geçirmiştir. O dönemde yaklaşık bir 10 yıl içerisinde Türkiye’ye yepyeni bir çığır açmış, vizyon ortaya koymuştur” diye konuştu.
“Demokrasi dediğimiz, yukarıdan elitist bir yaklaşımla damla damla insanlara verilmek üzere ortaya konmuş bir rejimin adı değildir” diyen Prof. Dr. Coşkun, “Kelimenin içerisinde gizli olduğu üzere halkın iradesinin tümüyle memleketin yönetimine, atmosferine yansıması demektir. Yoksa demokrasi bizim eğitim seviyemiz, 6 yıldan 12 yıla gelsin de görgümüz, bilgimiz, refah düzeyimiz şu kadar dolarlara gelsin de demokrasiyi de biz yavaş yavaş içimize sindirelim düşüncesi başından beri yanlıştır. Bugün içinde yanlıştır, gelecek için de yanlış olacaktır. Bütün büyük yollar, hedefler bir adımla başlar” diyerek, Türkiye Cumhuriyeti Adnan Menderes ile Cumhuriyet tarihimizde başlayan o öykünün bir dönem içerisinde yukarıya doğru zirve yaptığı bir dönemi yaşadığını vurguladı.
Bir Zeybek Sevdası - Başvekil Adnan Menderes Yaşam Öyküsü Sanatsal Bilgi Sunumu Etkinliği Sergisinde Samet Ocakoğlu da, Adnan Menderes’in hayatından kesitler sundu.
Ocakoğlu, “Üstad Necip Fazıl, Yunus’a özlemini duygularını ‘Rüzgara bir koku ver ki hırkandan, geleyim izine doğru arkamdan’ dizeleriyle ifade etmiştir. Bizleri de gaziliği milli mücadeleden gelen Gaziantep’e ve huzurlarınıza getiren bu toprağın mübarek kokusudur. Takdim ettiğimiz eseri oluştururken yaşanmış Yassı Ada ve İmralı sürecinden ülkemize,Merhum Başvekilimiz Adnan Menderes ve aziz arkadaşlarına,  öykümüze ve bizlere yakışan, vicdanımızın ve hukuk duygumuzun taşıyabileceği fotoğraf veya konu başlığı olmadığı için bu zulmet dönemine ait sanatsal sunum yapmadım ama demokrasi, hukuk ve insan hakları kavramları, ilkeleri ve ülkemizin geleceği için işin kıssadan hissesini de göz ardı etmedik” diye konuştu.
Ocakoğlu, “Başvekil Adnan Menderes’in, arkadaşlarının ve bu öykünün yapımcısı olan soylu kişilikli bir neslin aziz hatırası huzurunda ihtiram duruşu olan etkinliğimizin, Aydın ve İzmir illerimiz ardından Merhum Ekrem Cenani ailesinin adını taşıyan bir kültür merkezinde, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Sayın Mehmet Yavuz Çoşkun’un zarif, vefalı, yurdun dört bir yanındaki takdir duygularına layık değerlendirmeleri ışığı ile sunumunu olanaklı kılan   Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğünün ve ailesinin ev sahipliğinde bulunmaktan dolayı ayrı bir gurur ve mutluluk taşıyoruz. Üstad Necip Fazıl şiire döktüğü duygularında '' iki nar ağacı vardı, biri nar ağacı biri dar ağacı, yigide dar ağacı düştü''..der. Görüyorum ki bu kere Cenani konağının bahçesinde, bir nar ağacı birde incir ağacı var” şeklinde konuştu.
Sergiye katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Durdu Yetkinşekerci, Merhum Başvekil Adnan Menderes ve Demokrasi Şehitlerini rahmet ve saygı ile anarken, sergiyi hazırlayan Samet Ocakoğlu’na ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
Bir Zeybek Sevdası Sergisinin  açılış töreninde Merhum Aydın Menderes’in 16  Eylül 1990 tarihinde TRT ekranlarından yayınlanan röportajından bir bölüm banttan  dinlenildi.
Serginin açılış konuşmaları sonrasında Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından günün anısına Samet Ocakoğlu’na hediye takdim edildi.
“Bir Zeybek Sevdası” Başvekil Adnan Menderes Yaşam Öyküsü Sanatsal Bilgi Sunumu Sergisi, GAÜN Cenani Konağı Kültür Sanat Merkezi’nde 16 Eylül- 7 Ekim 2014 tarihlerinde arasında gezilebilecek.
ETKİNLİK AÇILIŞINA MESAJ GÖNDEREN PROTOKOL DAVETLİLERİMİZ:
Bekir Bozdağ Adalet Bakanı- Nihat Zeybekçi Ekonomi Bakanı- Mehmet Mehdi Eker Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı- Gürsoy Erol İstanbul Milletvekili- Doç. Dr Selçuk Ozdağ Manisa Milletvekili- Mehmet Erdoğan Gaziantep Milletvekili-Halil Mazicıoğlu Gaziantep Milletvekili- Mehmet Sarı Gaziantep Milletvekili- Erdal Ata Gaziantep Valisi- Erol Ayyıldız Aydın Valisi- Fatma Şahin Gaziantep Büyük Şehir Belediye Başkanı-Aziz Kocaoğlu İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanı- Prof. Dr Tarık Yarılgaç Ordu Üniversitesi Rektörürü- Prof. Dr Mustafa Talha GönüllüAdıyaman Üniversitesi Rektörü- Prof. Dr Ömer Torlak KTO Karatay Üniversitesi Rektörü- Yaşar Aktürk Kilis Vakfı Başkanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder